Het zal je niet verbazen, of onbekend voorkomen, als ik zeg dat een HSPér HEEL goed is in piekeren. Beren op de weg zien. 
Denken dat er iets kan gebeuren.
Denken dat iemand op een bepaalde manier over je denkt.
Denken dat ……………

Daarom zeg ik vaak “uit je hoofd in je hart” en daarmee bedoel ik, denk wat minder en voel wat meer.
Denken is een grote ballast voor je, het ontneemt het voelen en het zorgt voor piekeren en stress over dingen die misschien wel helemaal niet gebeuren.
Klinkt lekker makkelijk he? Ik hoor het je zeggen. Ja het klinkt makkelijk maar dat is het niet. Piekeren zit in onze aard, wij overzien graag situaties en zijn graag op de hoogte van dingen die gaan gebeuren.
Helaas lukt dit niet altijd (of eigenlijk vaker niet dan wel). Je kunt niet alles voor zijn en je kunt niet weten wat er gaat gebeuren.

Ik zie ook vaak beren, heel vaak. Juist in situaties waarvan ik graag van te voren wil weten hoe ze aflopen. Gelukkig heb ik een man die de beren afschiet (bij wijze van dan he!),  maar ik ben heel goed in nieuwe beren creëren. 
Dit is met de jaren wel beter geworden, vroeger kon ik heel erg piekeren over dingen.

Op school vroeg ik me altijd af hoe mensen we zouden vinden, als ik niet werd gekozen bij gym bijvoorbeeld kon ik er dagen over nadenken waarom men mij niet koos. Als ik de vinger opstak in de klas omdat de juf of meester een antwoord wilde weten op een vraag, en ik werd niet gekozen. Dat was voor mij drama, waarom mocht ik het antwoord niet geven? Was er iets mis met mij?
Dit ontsprong zich thuis in in terugtrekken en ik vertelde niet snel wat er aan de hand was. Mijn moeder moest het of soms van school horen, of ze moest haar uiterste best doen het uit me te krijgen.

Nu – vele jaren later – weet ik dat piekeren de veroorzaker is van stress, en stress brengt prikkels en prikkels zorgt ervoor dat ik niet meer functioneer.
Dus ik laat het piekeren voor wat het is, en ik probeer mezelf aan te leren dat piekeren niks positiefs brengt.
Dat ik moet leren afwachten wat er gaat gebeuren en dat dat vaak heel iets anders is dan ik verwacht had.

Wat scoor jij op de pieker schaal?